دوستان همراه در مقاله قبلی درباره معیارهای انتخاب شیرآلات مناسب برای منزل گفتیم و در این مقاله می خواهیم درباره مزایا و معایب انواع شیرآلات بگوییم:
وقتی برای خرید شیرآلات منزل سری به بازار می زنید با انواع و اقسام و مدل ها و برندهای مختلف و متفاوت رو به رو و گاهی سر در گم می شوید. در این مقاله بر آنیم تا انواع شیرآلات را مرور کنیم و کاربرد آنها را معلوم کنیم تا با معایب و مزایای آنها آشنا شوید.
اولین جایی که شیرآلات منزل را نصب می کنیم سینک ظرفشویی است. کاربرد شیرآلات آشپزخانه اساسا در تامین آب سرد و گرم برای شستشوی ظروف، میوه و سبزیجات و دست ماست. ولی فراتر از این نیز وجود دارد. نباید تاثیر زیادی که در طراحی آشپزخانه خواهد داشت را از یاد برد. نصب شیرظرفشویی در آشپزخانه به چند طریق امکان دارد که هر کدام معایب و مزایایی دارد:
شیرآلات آشپزخانه ممکن است به سینک متصل شود که شیرهای این مدل در انواع یک ، دو ، سه و چهار حفره ای ارائه میشوند.
مزایا: شیرآلات متصل به سینک به راحتی تعویض می شود و به راحتی دکوراسیون منزل را تغییر میدهد.
معایب: سینک ظرفشویی باعث محدودیت در استفاده از شیر ظرفشویی می شود.
مدل دیگری وجود دارد که شیر ظرفشویی بر روی کابینت نصب می شود. یعنی شیر ظرفشویی به صورت مستقیم در بالای کانتر نصب می شود نه به سینک. ولی باید سینک زیرکابینتی نصب کنید. تا شیر ظرفشویی در بالای کانتر نصب شود. نکته نصب این مدل این است که بیشتر از عرض یک انگشت زیر شیر فاصله بگذارید تا به راحتی قابل پاک کردن و تمیز کردن باشد.
مزایا: شیر ظرفشویی روکابینتی ظاهری بدون درز و شکاف ایجاد میکند که در زیبایی آشپزخانه های امروزی بسیار تاثیرگذار است.
معایب: باعث اشغال فضای بالای کانتر می شود. و این فضا باعث تجمع آب، گرد و خاک و دوده بین شیر آب و دیوار می شود.
مدل دیگر شیر ظرفشویی دیواری است. نکته حائز اهمیت آن است که این نوع شیر با سینک هماهنگ و شبیه باشد. و مقدار فاصله ای که نازل آب با کف سینک دارد اهمیت دارد مخصوصا وقتی که سینک ها دو لگنه باشد.
مزایا: این نوع سینک به راحتی بر روی کانتر پاک و تمیز می شود.
معایب: این نوع شیر ظرفشویی در آب و هوای سرد و درصورتی که روی دیوار خارجی طراحی و نصب شده باش به مراقبت بیشتری نیاز دارد تا یخ نزند. و فاصله ها و محل نصب توسط نصّاب باید دقیقا اندازه گیری شود.
نوع دیگری از شیرآلات نیز به نام اهرمی در بازار است که به سرعت جای شیرهای قدیمی را گرفتند و راحتی و سهولت استفاده و جلب سلیقه اکثریت بخاطر زیبایی آنان از مزایای این نوع شیرآلات است. از استانداردهای موجود برای رنگ و اتصالات شیرهای ظرفشویی میتوان به کروم، نیکل، نیکل براق، برنز جلا دیده، فولاد سفید، سیاه و ضد زنگ اشاره کرد. برای تشخیص جنس شیرآلات بهترین روش شاخص وزن است. یعنی کافیست که شیرآلات را بلند کنید اگر از بقیه سنگین تر به نظر برسد برنجی است. بدنه های برنجی بلندتر هستند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند، مخصوصا برای آب سخت، که باعث خوردگی فلزات می شود. البته قیمت بالاتری نیز دارد اما این گرانی بی علت نیست.
و قیمت شیرهایی که از اجزای پلاستیکی تشکیل شدند پایین تر است اما اگر شما به این موضوع توجه کنید که هزینه استخدام یک لوله کش برای نصب شیر جایگزین یک شیر ارزان چقدر است، از پس انداز صرف نظر میکنید. شیرهای اهرمی علاوه بر اینکه تنظیم کننده مصرف آب هستند، باز و بسته کردنشان هم راحت تر از مدل های قدیمی است و همچنین تعمیرات و نگهداری آن نسبت به مدل های قدیمی راحت تر است.
بطور اجزای کلی شیرآلات ساختمانی دارای دو بخش عمده اند:
– بخش داخلی که همان پایه و ساقه اصلی شیر است و کیفیت و آلیاژ آن در استحکام و دوام شیر تاثیر بسزایی دارد.
– بخش دیگری پوشش خارجی است و همین بخش ظاهری است که جلب توجه می کند.
شیرآلات منزل را از لحاظ نحوه و کیفیت نصب، به دو نوع شیرآلات دیواری و ایستاده تقسیم بندی میکنند. معمولا در آشپزخانه و روشویی و خیلی مکان های دیگر از شیرهای ایستاده استفاده میشود. و برای سرویس بهداشتی معمولا از مدل دیواری استفاده میشود.
در بیشتر شیرهای آب کارتریج، توپی و مغزی به کار می رود. و مغزی شیرآلات اگر از نوع سرامیکی و مواد پایه استیل یا برنجی باشد ممکن است گران تر باشد اما با دوام تر است. دربرخی از شیرآلات نیز کارتریج خاصی تعبیه شده که در صورت خرابی و نبود خدمات پس از فروش،مجبور خواهید شد کل شیر را عوض کنید.
مزایای استفاده از شیرآلات اهرمی در ست دوش حمام نیز قابلیت تنظیم آب خروجی آن است. میتوانید میزان خروج آب را در چند درجه مختلف تنظیم کنید و ارتفاع دوشها هم قابل تنظیم هستند. علاوه بر دقت در استاندار بودن کالا باید به آبکاری شیرظرفشویی نیز توجه داشت. در مورد انتخاب شیرحمام یکی از مهم ترین موارد، نوع سوپاپ تغییر جهت دهنده آب از حالت دوش به حالت وان است. اکثر سوپاپ های تغییر جهت آب با کمک فشار آب کار می کنند. در مناطقی که فشار آب شهر کم است و یا افت فشار در ساعاتی از شبانه روز وجود دارد، عملکرد سوپاپ با مشکل مواجه شده و سوپاپ در وضعیت دوش ثابت نمی ماند. برای رفع این مشکل سوپاپ هایی طراحی شده اند که در حالت دوش امکان قفل شدن داشته و وابسته به فشار آب نیستند. در تمامی شیرهای حمام تولید شده توسط شرکت شیرآلات بهداشتی افرا از سوپاپ های قفل دار استفاده شده که برای مناطق با فشار آب کم نیز مناسب هستند.
شیرآلات مورد استفاده باید علاوه بر آبکاری و کاتریج مناسب و باکیفیت، اندازه و سایز استاندارد داشته باشد تا فرد برای شستشو دچار مشکل نشود. این شیرآلات بهتر است از جنس آنتی باکتریال باشد. در چند سال اخیر تولیدات سنسور دار یا همان چشمی توانسته است سالانه 500 لیتر آب در هر واحد صرفهجویی کند. در میان شیرهای تولیدی شیرآلات جدیدی مورد استقبال قرارگرفته که با استفاده از فشار هوا میتواند میزان مصرف آب را بهخصوص در حمام به حداقل برساند. پوشش اصلی شیرآلات بهداشتی از نیکل و کروم تشکیل شده است. رنگ نقره ای شیرآلات در واقع رنگ لایه نیکل روی آن است که طبق استاندارد ایران باید حداقل ده میکرون ضخامت داشته باشد.فلز نیکل در برابر هوا ناپایدار بوده و در ترکیب با اکسیژن موجود در هوا سریعا اکسید شده و رنگ آن تغییر می کند. به همین جهت برای حفاظت از فلز نیکل، لایه از فلز کروم بر روی آن قرار داده می شود. یکی دیگر از پوشش های مرسوم این روز های شیرآلات، رنگ های الکترو استاتیک و الکترو فورتیک است. تنوع رنگ های جدید شیرآلات دست طراحان دکوراسیون داخلی را کاملا باز کرده است. اکنون شما می توانید شیرآلاتی به رنگ سفید در سرویس های بهداشتی خود داشته باشید.حتی رنگ های غیر متعارف مانند نارنجی و سبز و قرمز هم به صورت سفارشی قابل تولید است. البته استفاده از شیرآلات رنگی مزایا و معایبی نیز دارد. به عنوان مثال شیرآلات مشکی رنگ با وجود این که ظاهری زیبا دارند ولی به محض برخوردبا آب لکه های سفید املاح موجود در آب بر روی سطح شی رسوب بسته و ایجاد سفیدک می کنند. یکی از رنگ هایی که از زمان قدیم مورد توجه بوده است رنگ طلایی است. استفاده از رنگ طلایی در سرویس های بهداشتی حس لوکس و لاکچری بودن را در ذهن بیننده تداعی می کند. به همین دلیل رنگ طلایی اکثرا بر روی مدل های فانتزی و لوکس تولید می شود. رنگ طلایی با استفاده از دو تکنولوژی مختلف قابل تولید است. تکنولوژی قدیمی تر که همان آبکاری طلا است، یک مشکل اساسی دارد و آن ثابت نبودن رنگ طلایی آن است. رنگ طلایی که از طریق آبکاری ایجاد می شود پس از چند وقت در اثر تماس دست از بین می رود. تکنولوژی جدیدی که در شرکت شیرآلات بهداشتی افرا برای تولید شیرآلات طلایی مورد استفاده قرار می گیرد PVD نام دارد. در این روش یون های فلز تیتانیوم در محیط خلا بر روی سطح شیرآلات پاشیده می شوند. این پوشش دارای سختی سطحی بسیار بالا و بافت سرامیک گونه است. بزرگ ترین مزیت تکنولوژی پی وی دی ثابت بودن رنگ طلایی در مرور زمان است.